De onzichtbare kleurwissel haken voor amigurumi

Onzichtbare kleurwissel

Heb je dat ook wel eens dat een kleurwissel haken bij een amigurumi te veel opvalt. Vooral als de kleurwissel ergens middenin of aan de voorkant zit, dan kan die kleine verspringing in de kleuren heel irritant zijn. Nu kun je denken, “Het is handwerk, dus kleine schoonheidsfoutjes zullen er zijn”. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in, maar toch zaten die kleine verspringen mij behoorlijk dwars. Ik wil graag een zo onzichtbaar mogelijke kleurwissel haken!

Een kleurwissel haken kan nóg mooier

Ik was al heel blij, toen ik ontdekte dat, als je een halve vaste haakt in plaats van een vaste aan het begin van de toer met een nieuwe kleur, je verspringing kleiner wordt. Kijk maar eens naar het verschil in de foto’s hieronder. De kleurwisselingen zijn te zien daar waar de schaarpunt wijst. 

Het is al een groot verschil, toch?! Maar, Marjan van der Leer (als je haar nog niet kent, lees dan mijn interview met haar hier), de amigurumi-koningin ;), liet mij weten dat ze een nog betere manier heeft om van kleur te wisselen; de onzichtbare kleurwissel! Marjan maakte speciaal voor Gek op Haken een handige fototutorial en zij vroeg mij daarbij een tekst te schrijven. Kijk hieronder snel verder voor het geheim van de smid 😉

kleur wisselen haken

Voor deze techniek begin je gewoon zoals je altijd begint aan je amigurumi. Je volgt het patroon tot aan het moment van de kleurwissel (zie foto 1). Voordat je wisselt naar de nieuwe kleur, ga je de oude/eerste kleur eerst onzichtbaar afhechten. 

Maak de laatste steek van de toer in kleur 1 af en knip de draad af. Laat een lange draad over, zodat je genoeg draad over hebt om deze netjes weg te werken. Trek de draad door de laatste steek naar buiten (zie foto 2). 

Maak een stompe naald aan je einddraadje (zie foto 3).

Sla de eerste steek van de laatste toer over en steek de naald onder het v-tje van de steek ernaast door (zie foto 4). 

kleur wisselen haken

Steek vervolgens onderlangs de naald door het v-tje van de laatste steek die je gehaakt hebt (dat is de steek waaruit de af te hechten draad komt) terug (zie foto 5, 6 en 7). 

Vervolgens steek je de naald terug door het v-tje waar je de draad net hebt laten uitkomen en steek je door naar de achterkant van je werk (zie foto 8). Je steekt de naald onder de achterste lus van je v-tje en onder de lus daaronder. 

kleur wisselen haken

Zoals je op foto 9 ziet zit je draad nu aan de achterkant van je werk. Werk de draad nu netjes weg en knip overtollig draad af. Je hebt kleur 1 nu onzichtbaar afgehecht. En, in de volgende stap ga je de nieuwe kleur aanhechten. 

Hecht de nieuwe kleur aan door middel van een vaste (zie foto 10 en 11). 

Haak de volgende toer en de daaropvolgende toeren zoals omschreven in je patroon, dus in een doorgaande spiraal (zie foto 12). 

eindresultaat kleurwissel haken

En, ziehier een onzichtbare kleurwissel!

Het resultaat is echt heel strak, geen zichtbare kleurwissel meer. Het lijkt meer werk, dan een “normale” kleurwissel, maar de draadjes moet je normaal ook wegwerken, dus dat valt uiteindelijk toch wel mee. En, als extra bonus heb je met deze instructies ook meteen het onzichtbaar afhechten geleerd.

Kleurwissel haken: het resultaat

Tijdens het schrijven van de tekst bij deze tutorial heb ik zelf ook meegehaakt. Het rondje dat je helemaal bovenaan deze blog ziet met de “normale” en de “halve vaste” kleurwissel heb ik nogmaals gehaakt, maar dit keer met de “onzichtbare” kleurwissel. Ik vind het resultaat echt heel mooi, wat vinden jullie?

kleur wissel haken

Hartstikke bedankt Marjan voor deze uitleg. Ik weet zeker dat de amigurumisten onder ons hier heel erg mee geholpen zijn. Het blijft handwerk, maar net zoals ik zullen de meesten toch een zo strak en net mogelijk resultaat willen!

Mochten jullie nog vragen hebben over deze tutorial van kleur wisselen haken, stel ze dan gerust hieronder. Ik zal proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen!

Mocht je nog meer haaktips zoeken, lees dan bijvoorbeeld ook hier de blog van Feli over het haken van een perfect rond rondje (deze techniek heb ik ook gebruikt voor mijn voorbeeldrondjes voor deze blog, hartstikke handig)!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Bij het wisselen van kleur zoals boven beschreven, begin je dan elke nieuwe kleur in de steek die je hebt bijgemaakt ( foto 5 ) En lopen die dan straks allemaal netjes bover elkaar? Dank je

    1. Hoi Nelly, je maakt geen steek bij als je de onzichtbare kleurwissel gebruikt. Je houdt na het afhechten evenveel steken over als je nodig hebt voor de toer. Je hecht alleen onzichtbaar af, waardoor je een nieuw V-tje maakt bovenop een al bestaande steek. Als je een nieuwe kleur aanhecht kun je dat vaak het beste doen daar waar je hebt afgehecht, zodat de kleurwissels allemaal aan de achterkant van je werk komen en de eventuele meerderingen ook in de volgende toeren op de juiste plek zitten.

    1. Hoi Marianne, inderdaad, de foto’s waren weggevallen. Ik heb de foto’s nu weer toegevoegd, dus je kunt met de onzichtbare kleurwissel aan de slag. Veel haakplezier! Liefs, Claudia

  2. Heel erg bedankt voor deze duidelijke uitleg. Had ik dat maar eerder geweten.
    Dat had een hoop frustratie gescheeld 🙂

  3. Schitterende techniek. Moet nu gaan kijken hoe ik deze kan toepassen de bus van en naar werk, waar ik het meeste haak. Moet dus een oplossing vinden voor de naald. Een klein schaartje heb ik wel bij mij, maar geen stopnaalden. Kan gelukkig genoeg thuis oefenen nu. Duurt nog even voordat ik weer in de bus zit denk ik.

  4. Ik ben een zwart/witte kat aan het maken. Hij krijgt een witte borst die van 2 steken naar ongeveer 7 steken gaat. Maar de rand wordt niet erg mooi. Hoe los ik dit op?

    1. Beste Marie-José,
      Als je een kleurwissel hebt die middenin je werk zit, zoals bij de borst van een kat, dan zal deze techniek je niet helpen. Bij zo’n wit borstje moet je namelijk de kleurwissel juist wel zien. Ik zou aanraden om telkens in de laatste steek voor de nieuwe kleur van kleur te wisselen en dan de draad goed strak aantrekken. Dan wordt de rand van de borst het mooist. Wisselen van kleur in de laatste vaste voor de nieuwe kleur doe je door de vaste af te maken (dus de laatste doorhaling) met de nieuwe kleur. Kun je zo vooruit? Mocht je nog vragen hebben, dan hoor/lees 😉 ik het wel!
      Liefs, Claudia

    1. Ja dat klopt. Dat is de techniek die je in de foto’s bovenaan de blog ziet. Je krijgt dan wel altijd een kleine verspringing te zien. Groetjes, Claudia

    1. Hoi Margret,
      Dank je wel voor je reactie. Je kan je draad zeker meenemen aan de achterkant, wanneer dezelfde kleur vaker terugkomt. Tenzij je een mooie achterkant wilt omdat je die ook ziet, dan zou ik het persoonlijk toch afhechten.
      Groetjes, Karin

        1. Hoi Johanna,
          In de foto’s 5-8 wordt uitgelegd hoe je onzichtbaar kun afhechten. Dit doe je door de draad af te knippen en helemaal door de laatste steek te trekken en er vervolgens een stopnaald aan te maken. door de stopnaald onder het v-tje van de eerste steek van de toer door te halen (foto 5), maak je als het ware een nieuw v-tje bovenop dat v-tje. Vervolgens haal je draad terug door de laatste steek die je had gehaakt en waar de draad dus uitkwam (foto’s 6, 7 en 8). Door dit te doen, maak je het “nieuwe” v-tje dat je hebt gemaakt af. Je hoeft nu alleen nog de draad aan de achterkant van je werk weg te werken. Als je dan bovenop werk kijkt, zie je allemaal v-tjes. Je hebt dan een mooie onzichtbaar gesloten toer!
          Hopelijk is het zo wat duidelijker voor je. Zo niet, laat me dan vooral weten waar de schoen wringt, dan probeer ik je te helpen 🙂
          Liefs, Claudia

    1. Hoi Jose, het ligt natuurlijk ook heel erg aan de hoeveelheid van de kleurwisselingen en hoe precies je het zelf wilt hebben 😉
      Groetjes, Karin